Saturday, February 2, 2013

Teringat di masa lalu

Salam sejahtera untuk semua....

Semalam saya duduk duduk, lepak lepak sambil menung menung.... maka teringatlah kisah lalu... Masa tu, saya di Kuala Lumpur... agak bosan sikit pasal tak reti nak cari hiburan kat KL nie...Tempat hiburan tu ada tapi tak berahi nak masuk. So... saya pandanglah bulan...Gambar bulan kat atas ni, saya ambil masa baru baru nie jugaklah.... bulan yang saya tengok tu .. dah lama... dah hampir 23 tahun lepas dah... kita sambung cerita... bila pandang bulan, teringat masa kecik... masa arwah nenek ada... pegi mancing limbat, haruan, puyu dan apa aje yang dapat kat keliling rumah je. Masa tu pakai buluh sebagai joran. Ikan makan, kita tarik je... rasa semua orang tau cara nie.... Tapi sekarang (masa tulah) saya kat KL... kat mana nak mancing... tak kan nak mancing pakai buluh pulak... iskk malulah.

Saya carilah kedai mancing kat Pudu rasanya...dah lupalak... belilah satu set yang paling murah tapi kata tokei tu boleh naik ikan 10 kg... saya bendul masa tu, beli ajelah. Panjangnya 6 kali. Dengan joran tu, saya silang kat belakang (macam bawak pedang samurai), naik motor, singgahlah kat satu lombong, dekat dengan Tasik Permaisuri. Nampak ada ramai orang mancing... apa lagi... duduk kat sebelah diaorang, terus borak. Lantaklah diaorang nak cakap apa... yang penting, saya reti guna joran yang baru nie. Pasang macam mana, umpan apa, kalau ikan tarik nak buat macam mana... semua saya tanya.

Dah reti guna, saya mancinglah....guna anak udang yang cikgu saya kasi (yang ajar mancing masa tu), dia sauk kat situ je. Lama senyap je... angkat udang habis. Letak lagi... sama gak... udang habis. Cikgu saya dah naik beberapa talapia. Dia senyum je dengan saya. Saya pun senyum jelah. Dah 1 jam mancing, tetiba joran saya melengkung... cikgu saya pandang saya terkejut (pasal dia punya tak melengkung). Saya tarik tarik sekali naik ikan yang tak pernah saya jumpa selama itu... geli masa tu. Cikgu saya ketawa tengok ikan yang saya naik.... ikannya besar... ikan DBKL (ikan bandaraya). Saya potong je tali. Ikan...lantaklah kat situ.

Baling lagi umpan ....... kena lagi! Cikgu cakap bandaraya lagilah tu... saya... lantaklah... dia punya joran tak melengkung.. saya punya joran melengkung... belagak sikitlah saya. Sekali naik ikan... tak pernah jugak saya tengok. Ada sekilo setengah beranya. Saya geli tengok ikan tu. Cikgu saya senyap pulak kali ini. Dia tak ketawa tapi dia tengok je gelagat saya dan dengar je apa yang saya ngomel. Tetiba ada orang lain datang kat saya ... dia cakap... "uuuu manyak busat!" .. lepas tu dia beredar. Ikan saya letak kat tepi. Tak lama kemudian saya balik.

Sampai kat motor, saya pandang kat tempat saya mancing, saya tengok, cikgu saya cecepat ambil ikan yang kedua saya dapat, masuk dalam plastik dan beredar. Cina yang tegur saya pasat dapat ikan besar tadi lalu kat saya. dia tanya mana ikan pasal dia tak nampak saya bawak ikan. saya kata saya tinggalkan je... saya geli. Sekali dia cakap..." lu aaa... manyak buduh!" saya jadi marah. saya tanya balik... apasal dia cakap macam tu.... dia cakap... ikan tu ikan "aruan antu" (dengar nama pun geli), ikan tu sangat sedap dan sangat mahal. Sekila sampai RM80 hingga RM100... katanya.... Dalam hati saya patutlah mamat yang saya panggil cikgu tu ambil ikan yang saya tinggalkan dan terus blah....

Orang baru belajar......
No comments:

Post a Comment